FOTO HABER

4 Mayıs 2012 Cuma

SİLVAN’TÜRKİYENİN EN BÜYÜK 2. BARAJI


Diyarbakır'ın silvan ilçesinde GAP projesi kapsamında Atatürk barajından sonra en büyük sulama barajı olduğunu belirtilen silvan barajı,Ambar Barajı ile silvan sulama Tüneli'nin temeli atıldı.
GAP'ın önemli projeleri arasında yer alan baraj ve sulama tünelinin açılış programına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakan Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu milletvekilerimiz’den M.Galip Ensarioğlu,Cuma İçten, Mine Lök Beyaz ,Mehmet S.Hamzaoğuları,Oya Eronat,İl valisi Mustafa Toprak,Ak Parti il Başkanı Av.Halit Advan ,kayapınar ilçe başkanı M.Ali Kırsaçlı yönetim kurulumuz Faruk Asma,A.Haşim Sizer,Ercan Ezgin,Yusuf ziya Talay,Adil Aydın,Oktay Kaymak,Evren İpek,İzzettin Şimşek,İlhami Kahraman, Veysi Doğan ve pati üyelerimiz katılımda bulunuldu.



Çevre ilçe ve köylerden çok sayıda çiftçi ve vatandaşta açılış törenindeki yerini aldı. Bazı çiftçiler sevinçlerini halay çekerek gösterdi. Açılış töreninde Çok sayıda güvenlik güçleri görev alması dikkatten kaçmadı Projelerle 2 milyon 450 bin dekar alanın sulanması bekleniyor. Yıllık 1 milyar TL gelir sağlanması planlanan Silvan Barajı'nın yüksekliği 174,5 metre yüksekliğinde olacak. 5 yıl içerisinde tamamlanması beklenen barajın temel atma töreni Silvan Kaymakamlığı'nda atılan törenle başladı.

Temel atma töreninden önce bakanlar konuşma yaptı. İlk olarak kürsüye çıkan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürtçe bütün vatandaşlara hoş geldiniz manasına gelen, "Vun hemi her hatin, ser sere ser çağva hatin."dedi. Bu projelerin birer hayal olduğunu kaydeden Şimşek, gerçek olmaya başladıklarını ifade etti. Hayallerin gerçekleşmesi için GAP'a büyük miktarda para aktarıldığını ifade eden Şimşek, "Uzun yıllardır devam ediyor. Uzun yıllardır Silvan gündemdeydi. GAP'a 1990 ve 2002 yılları arasında ortalama 1,4 milyor liralık kaynak aktarılıyordu. Ama 2008'deki talimattan sonra yıllık ortalama 3,5-4 milyar liraya kaynak ayırmaya başladık. GAP'a aktarılan parayı artırdık. Bir an önce kalkınsın ve projeler hayata geçsin. Bütün yatırımların içinde GAP'ın aldığı pay 14'ten fazla. Önceki dönemlere baktığımızda ise yüzde 7 civarındaydı. GAP'a ayrılan kaynak Türkiye'deki yatırımlara oranı 2 kat arttı. Bu tabiî ki bölgesel kalkınmışlık farklılıklarını kaldırması için büyük bir gösterge. Sadece topraklar suya kavuşmayacak sadece bu bölgede enerji üretilmiyor sulamayla birlikte yatırımla birlikte istihdamın arttırılmasını istiyoruz. Bölgenin ve Türkiye'nin en büyük sorunu iş ve aştır. AK Parti'nin de başarısı burada yatıyor. Son 2-3 yılda küresel krize rağmen bölgede 250 bin kişiye iş imkanı bulmuşuz. Bu projeler bittiğinde bu bölgede çalışan sayısı yetmeyecek ilk defa başka yerlerden güneydoğuya göçler başlayacak. Bu projelerle birlikte milyonlarca kardeşimize iş imkanı sağlayacak. Suyla birlikte tarıma dayalı sanayi gelişecek bölgede üniversiteler kurduk. Dolayısıyla yetişmiş eleman sıkıntısı yok. Ulaştırmayı yaptık yetişmiş eleman var alt yapı var." şeklinde konuştu.

Silvan'ın Diyarbakır'dan daha eski tarihi bir şehir olduğunu anlatan Eker, bu bölgenin insanlarının medeniyet inşa ettiği ifade etti. Yüz yıl öncesine kadar bölgede çok az problemin yaşandığını dile getiren Eker, 100, 80 ve 70 yıl önce bölgeye yatırım yapılmamaya başlandığını anlattı. Bölgede Silvan barajıyla toprakların suya kavuşmaya başlayacağını kaydeden Eker, şu şekilde devam etti: "Buğday üreticiler biliyor eğer susuz tarım yapılırsa dönüm başına topraktan 200 kilogram buğday alınabiliyor. Eğer sulama yapılırsa 500-600 kilo dönüm başından buğday alınabilecek. Sadece buğday mı biraz mercimek nohut ekiyorsun buraya su geldiğinde geliri daha yüksek ürünler de gelir. Dicle Kralkızı Barajı da 1.8 milyon araziyi sulayacak o da seneye tamamlanıyor. Şimdi Dicle'nin kuzey tarafı Silvan ve Bismil'in bir kısmı bu barajla sulanacak. Dün önceki günden daha iyi her gün biraz daha mesafe kat ediyoruz. Bu alanda yarın bu baraj bittiğinde çok daha iyi bir durumda olacak. Bu barajların tünellerin inşaatı esnasında bölge vatandaşı iş bulacak. Ama su geldiğinde onun etkisiyle çok daha fazla yeni üretim alanları ve faaliyetler ortaya çıkacak. Diyarbakır'da kayıtlı 47 bin çiftçiye 1 milyon 673 milyon karşılıksız para ödedik. Bir yandan bu projeleri hayata geçiriyoruz. 7 milyon dönüm alan toplulaştırdık. Bu toprakların ekmeği ve suyunu içmiş bir kardeşiniz ve sizden biriyim burada eskiden hayatın nasıl olduğunu biliyorum. Köylerde insanların sular içerken taslara tülbentlere koyar öyle su içerdi. Bölgede maalesef kötü durumlar vardı. Bu sorunlar aşıldı köylerde su içme sorunu bitti yol problemi bitti."

Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Türkiye'nin dünya genelinde artık başı dik bir ülke olduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların da bunu gösterdiğini dile getiren Eroğlu, her görüşmede Silvan Barajı Projesiyle ilgili konuşulduğuna vurgu yaptı. Toplam maliyetin 6 milyar lira olduğunu söyleyen Eroğlu, şu şekilde devam etti: "Bu proje Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı 174 metre büyüklüğünde dev bir tesis. Baraj yapmakla bitmiyor 11.5 kilometre büyüklüğünde dev tüneller yapmak gerekiyor. Bazen sabaha ayağa kalktığımda Silvan diye haykırıyordum. Bu barajdan 2 milyon 450 bin dekar alan arazi sulanacak. Buradan çiftçimizin cebine yılda 884 milyon lira para girecek Cebine ayrıca istihdam olacak. İlgili bakanlarımızla konuştuk. 318 bin kardeşimiz iş ve aş temin edilecek. Bu barajın temelini atmakla Ambar Barajı'nın da temelini atacağız. Pamukçay Barajı da bu sene bitecek. Ambar Barajı'yla 135 bin dönüm yılda 48 trilyon TL gelir olacak ceplerine girecek. Burada refahın artması ve işsizliğin azalması için olmazsa olmaz şarttır. GAP yıllardır devam ediyor ama bitmiyordu 80-85 milyon lira para ayrılıyordu. Bugün sadece bu bölgedeki sulama kanalların 17 misli artış sağlandı. 400 milyondan fazla para sağlandı. GAP'ı tamamen bitirmek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve bakanlarımız gayretli çalışmaları sonucu mutlu sona ulaşılacaktır.

Diyarbakır'a daha önce 3 meteoroloji istasyonu kurduklarını belirten Eroğlu, 3 tane daha otomatik meteoroloji istasyonu kuracaklarını anlattı. Bir yere baraj yaptıkları zaman o beldenin bakanlığın beldesi haline dönüştüğünü dile getiren Eroğlu, "Artık Silvan da her daim kalbimizde ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.


MEDYA TANITIM BAŞKANLIĞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SOSYAL MEDYA *** AK PARTİ KAYAPINAR TANITIM MEDYA BAŞKANLIĞI.

Twitter Delicious Digg Stumbleupon Favorites More